O Pasijonki in Melisi

Pasijonka (Passiflora incarnata L.)


Pasijonka je privlačna vzpenjalka, ki ima zanimive cvetove. Zdravilni del pasijonke je njena zel – nadzemni del rastline, ki lahko vsebuje cvetove in včasih tudi plodove. 
Pripravke z zeljo zdravilne pasijonke se pridobiva z drobljenjem (zmanjševanjem na majhne delce) ali z drobljenjem posušenih nadzemnih delov v prah ter kot suhi ali tekoči ekstrakti. Ekstrakti se pridobivajo tako, da se rastlinski material najprej namoči v topilo (npr. etanol), v katerem se raztopijo spojine in se pridobi tekoči ekstrakt. Topilo se nato odpari, s čimer se pridobi suhi ekstrakt.
Odbor za zdravila rastlinskega izvora (HMPC) je na podlagi dolgotrajne uporabe zaključil, da se lahko pripravki, ki vključujejo zel zdravilne pasijonke, uporabljajo za lajšanje blagih simptomov duševne obremenitve in kot pomoč pri spanju. Zdravila, ki vsebujejo zel zdravilne pasijonke, se smejo uporabljati samo pri odraslih in mladostnikih, starejših od 12 let.
Zaključki odbora HMPC o uporabi zdravil, ki vsebujejo zel zdravilne pasijonke, za blage simptome duševne obremenitve in kot pomoč pri spanju temeljijo na njihovi „tradicionalni uporabi“. To pomeni, da je kljub pomanjkljivim dokazom iz kliničnih preskušanj učinkovitost teh zdravil rastlinskega izvora verjetna in da obstajajo dokazi, da se na navedeni način varno uporabljajo že vsaj 30 let (najmanj 15 let tudi v EU). Poleg tega predvidena uporaba ne zahteva zdravniškega nadzora.
 

 

Melisa (Melissa officinalis L.)


Melisa je začimba in zdravilna rastlina, ki uspeva v Sredozemlju, njene lastnosti pa so cenili že Grki in Rimljani. Njen močan vonj privablja čebele, po katerih je rastlina dobila ime; melissa v grščini pomeni čebela. 
V medicini se uporabljajo pripravki z lista melise, ki se pridobijo s sušenjem in z upraševanjem ali drobljenjem. 
Odbor za zdravila rastlinskega izvora (HMPC) je na osnovi dolgoletne uporabe lista melise zaključil, da se ga lahko uporablja za lajšanje blagih simptomov stresa in kot pomoč za uspavanje. Uporablja se lahko tudi za zdravljenje simptomov blagih prebavnih motenj, vključno z napenjanjem in flatulenco (nabiranje plinov v želodcu in črevesju, plini). List melise se lahko uporablja samo pri odraslih in otrocih, starejših od 12 let.
Zaključki odbora HMPC o uporabi zdravil, ki vsebujejo list melise, za lajšanje blagih simptomov stresa, kot pomoč za uspavanje in lajšanje blagih prebavnih motenj temeljijo na njihovi „tradicionalni uporabi“ pri teh stanjih. To pomeni, da je kljub nezadostnim dokazom iz kliničnih preskušanj učinkovitost teh zdravil rastlinskega izvora verjetna in da obstajajo dokazi o njihovi varni uporabi na navedene načine za vsaj 30 let (najmanj 15 let tudi v EU). Prav tako predvidena uporaba ne zahteva zdravniškega nadzora.

 


Viri:
Kreft S., Kočevar Glavač N. Sodobna fitoterapija – z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Slovensko farmacevtsko društvo; Ljubljana 2013

EMA, Zel zdravilne pasijonke, EMA/275240/2014: https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/passion-flower-summary-public_sl.pdf

EMA, List melise, EMA/HMPC/310761/2013: https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/melissa-leaf-summary-public_sl.pdf

 

 

Nazaj na seznam
Pred uporabo zdravil natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.